ایران همیشه سربلند مثل دماوند
کوه دماوند در تاریخ سیزدهم تیرماه سال ۱۳۸۷ بهعنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شد. این کوه همچنین از سال ۱۳۸۱ بهعنوان «اثر طبیعی ملّی» در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیطزیست قرار گرفته است.
ایران و عظمت و سربلندیاش به دماوند مشهور است. کوهی در شمال ایران و استان مازندران که بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه است.
دماوند در پارهٔ مرکزی رشتهکوه البرز در جنوب دریای مازندران جای دارد.
این کوه از دیدگاه تقسیمات کشوری، در بخش لاریجان در شهرستان آمل در استان مازندران قرار دارد.
دماوند به هنگام صاف و آفتابی بودن هوا، از شهرهای تهران، ورامین، قم و همچنین کرانههای جنوبی دریای خزر قابلرؤیت است.
در اساطیر ایران نیز از دماوند یاد شده و شهرت آن بیش از هر چیز به این سبب است که ضحاک در آن به بند کشیده شده است.
در آثار ادبی فارسی نیز فراوان به این اسطوره و به طور کلّیتر کوه دماوند اشاره شده است. در بندهش اینچنین آمده: رود هرهز (هراز) در تپرستان (مازندران) است و از کوه دماوند سر چشمه میگیرد.
دماوند به بلندای آسمان
درگاه ملّی آمار ایران اعلام کرده فرازایِ کوه دماوند از سطح آبهای آزاد ۵٬۶۱۰ متر است. سازمان نقشهبرداری کشور هم در سال ۱۳۸۵ در جریان پروژهای ده روزه و با روشهای مختلف اقدام به اندازهگیری ارتفاع دقیق قله کرد و عدد حدود ۵۶۱۰ متر را اعلام کرده است.
درگذشته، اندازههای دیگری بهعنوان ارتفاع کوه دماوند ذکر شده بود. در سال ۱۹۶۶ میلادی فردی به نام آلن باخ بر اساس تصاویر ماهوارهای ارتفاع قله را ۵٬۶۷۰ متر اندازهگیری کرد که بعدها یک متر به آن افزوده شد و عدد ۵٬۶۷۱ متر وارد کتابهای درسی و بسیاری از منابع شد و در ذهن بسیاری از ایرانیان نقش بست.
ارتفاع نسبی دماوند که با اندازهگیری ارتفاع قلّه نسبت به پستترین درّهٔ بین این قله و نزدیکترین قلّهٔ مرتفعتر تعیین میشود، ۴٬۶۶۷ متر است که دماوند را در ردهٔ دوازدهم در میان بلندترین قلّههای دنیا از نظر ارتفاع نسبی قرار میدهد. در فهرست قلّهها بر پایه ارتفاع نسبی، کوه ۵٬۶۱۰ متری دماوند پس از کوههای اورست، آکونکاگوا در آرژانتین، دنالی در آمریکا، کلیمانجارو در تانزانیا، وینسون در جنوبگان، البروس در روسیه و مون بلان در آلپ، دوازدهمین کوه برجسته و مستقل دنیاست و ارتفاع نسبی آن بالاتر از کوههای کی۲، نانگاپاربات، کانگچنجونگا و بسیاری از کوههای بلند دیگر است که نشاندهنده برجستگی توده آتشفشانی دماوند نسبت به زمینهای اطراف خود است. دلیل اصلی دیدهشدن کوه دماوند از فاصلههای بسیار دور نیز همین ارتفاع نسبی بالای دماوند است.
رودخانههای اطراف دماوند
کوه دماوند از سمت شمال توسط رودخانهٔ تینه، از سمت جنوب و شرق توسط رودخانهٔ هراز و از سمت غرب نیز توسط رودخانهٔ لار محصور شده است. رودخانهٔ لار و دیو آسیاب در غرب این کوه و رود پنج او (پنج آب) نیز در شرق آن جاری هستند.
قلّهٔ دماوند در مرکز رشتهکوه البرز و در ناحیه موسوم به البرز مرکزی واقع شده است.
مینیمم دمای هوا در ارتفاعات دماوند تا ۶۰ درجه زیر صفر (در زمستان) و تا یکی - دو درجه زیر صفر (در تابستان) پایین میآید.
همچنین سرعت توفان در دماوند گاهی از ۱۵۰ کیلومتر در ساعت نیز میگذرد. سرعت باد در کوهپایهها گاه به هفتاد کیلومتر در ساعت میرسد. بیشتر بادها از غرب و شمال غربی میوزند.
میانگین بارندگی در ارتفاعات دماوند ۱۴۰۰ میلیمتر در سال است و بارش در ارتفاعات معمولاً بهصورت برف است.
جالب است بدانید، فشار هوا در قلّهٔ دماوند نصف فشار هوا در سطح دریا است.
در جبههٔ جنوبی کوه دماوند آبشاری یخزده وجود دارد که در جهان منحصربهفرد است. بلندی این آبشار ۷ متر و قطر آن ۳ متر است. یخ آن هیچگاه ذوب نمیشود. در فصل تابستان، هر روز بر اثر تابش آفتاب در حدود ظهر و یک ساعت بعدازظهر، دمای هوا به بالای صفر میرسد و به دنبال آن، آب بسیار کمی جاری میشود و در حدود ۴ بعدازظهر، دمای هوا به زیر صفر میرسد و یخ ذوب شده دوباره منجمد میشود و بهاینترتیب آبشاری یخی پدید میآید که همواره یخزده است. در بالای این آبشار، گودالی وجود دارد که در تمام طول سال پوشیده از برف است. آبشار یخی کوه دماوند با قرار داشتن در ارتفاع ۵۱۰۰ متری، از نظر ارتفاع از سطح دریا مرتفعترین آبشار در خاورمیانه است.
حیوانات، پرندگان و گیاهان دماوند
در ارتفاعات مختلف کوه دماوند، گیاهان فراوان و گوناگونی میرویند که برخی از آنها فقط در ارتفاعات خاصی دیده میشود.
گیاهان این منطقه که به اسم دماوند نامگذاری شدهاند، عبارتاند از کلاه میرحسن دماوندی، کزل دماوندی، بومادران دماوندی، پیر گیاه دماوندی، ریش قوش دماوندی، فراموشم مکن دماوندی، زنگولهای دماوندی، کتانی دماوندی و ماشک دماوندی.
در ارتفاع ۳٬۲۰۰ تا ۳٬۵۰۰ متری، علف و بتههای بلند و خاردار و بههمپیوسته وجود دارند.
یک خرس قهوهای در ارتفاع ۴۸۰۰ متری کوه دماوند در پارک ملی لار
این منطقه به دلیل موقعیت ویژهٔ آن که از شمال به جنگل و از جنوب به کوههای هممرز کویر مشرف است، میزبان انواع مختلفی از جانوران است، از جمله جانوران شکارچی چهارپا روباه، شغال، سگ و گرگ در پیرامون دماوند پراکندهاند. این جانوران تا ارتفاع ۴٬۰۰۰ متری کوه دماوند هم دیده میشوند. در این منطقه خرس هم وجود دارد، اما بیشتر در غرب و شمال دیده میشود و از ارتفاعات بلند دوری میکند.
از پرندگان شکارچی این منطقه، عقاب طلایی و جغد را میتوان نام برد. دیگر پرندگان این منطقه تیهو، کبک، بلدرچین، سینه سیاه و طوطی دارکوب هستند.
دیگر جانوران تقریباً ۵ نوع مار، انواع عقرب، بزمجه، خفاش و انواع خانوادهٔ موشها و گورکن در این منطقه دیده میشوند. بیشتر گزندههای این محدوده سم مهلکی ندارند. بهطوریکه حتی نیش خطرناکترین خزندهها نیز تا چند ساعت پس از گزش قابلدرمان است.
دیدگاه خود را بنویسید